Rezervišite direktno za najbolje cene
Datum dolaska:
Broj noćenja:
Pristupni kod (opciono):Da li je život bez spavanja moguć?

Nećemo vas dugo držati u neizvestnosti, nije, niti će ikada biti. Ljudski rod jednu trećinu života provede spavajući – makar je to slučaj sa onim najsrećnijim i najzdravijim među nama.
Sa druge strane, postoje životinje koje se spavanjem odriču još većeg dela svog života u odnosu na ljude, pa tako, na primer, slepi miševi spavaju i do 20 sati dnevno. Među životinjskim vrstama ima i onih koje spavaju veoma kratko, a za delfine, karakterističan je nesvakidašnji način spavanja, gde je jedna strana mozga u svakom trenutku budna.

Pegaz Slow & Sleep

Vrnjačka Banja, 23. februar 2022.

Ljudski rod jednu trećinu života provede spavajući – makar je to slučaj sa onim najsrećnijim i najzdravijim među nama.

Sa druge strane, postoje životinje koje se spavanjem odriču još većeg dela svog života u odnosu na ljude, pa tako, na primer, slepi miševi spavaju i do 20 sati dnevno. 

Među životinjskim vrstama ima i onih koje spavaju veoma kratko, a za delfine, karakterističan je nesvakidašnji način spavanja, gde je jedna strana mozga u svakom trenutku budna.

Dok mnoge životinje i pored brojnih opasnosti koje ih svakodnevno okružuju nemaju problema sa spavanjem, postavlja se pitanje zašto savremen čovek, u svom najbezbednijem i najprijatnijem okruženju sve češće od tako jednostavnog i bazičnog rituala stvara sebi problem, do te mere, da je prinuđen da potraži čak i medicinsku pomoć. Ne znamo tačno, samo se pitamo.

Pegaz Slow & Sleep

Zbog čega je san važan?

Bezbroj je dokaza da se u snu odigravaju mnogi važni procesi za naše celokupno fizičko i mentalno zdravlje, a naučna istraživanja pokazuju da je spavanje najbolji način za čuvanje energije. Prema drugim teorijima, spavanje je neophodno jer se tada oporavljaju koža, mišići i tkiva, a stare ili mrtve ćelije regenerišu se i zamenjuju novim.
Spavanje dovodi do obnavljanja moždanih funkcija – mišljenja, pamćenja, pažnje i koncentracije, pa nas zbog toga i ne čudi narodna izreka “ostavi nek prenoći” jer je upravo to razlog zbog kojeg nesanica prvo izaziva poremećaje moždanih funkcija.

Spavanje je prirodno stanje promenjene svesti,
ali šta je uticalo na to da se tako
jedna bazična ljudska aktivnost toliko poremeti?

Nedostatak spavanja dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica, a prva istraživanja o spavanju počela su tek krajem dvadesetog veka. U prvih 10 godina novog milenijuma, nauka je toliko napredovala da je do 2011. godine prepoznato više od 70 različitih poremećaja sna. Misteriozni, a tako jednostavan ritual postavio je novi paradoks u nauci i sociologiji – poremećaji u spavanju kod ljudi uočeni su tek u vreme kada je način života čoveku omogućio najbolje i najmirnije uslove.

Da sumiramo...

Ako postoji nešto dobro što možete učiniti za sebe i svoje zdravlje, to je bolji i kvalitetniji san. Zatamnjena, ušuškana i tiha spavaća soba je dobar početak, ali ne smemo zaboraviti i male rituale pred spavanje, odabir pravih materijala posteljine i uživanje u celokupnom procesu. Miran san uglavnom zavisi od dobre pripreme i sposobnosti da dan ostavimo za sobomća

Svesni današnjeg tempa života, tehnologije i prevelike dostupnosti koja bez obzira na “spokojan” i stabilan život i te kako doprinose koeficijentu stresa kod savremenog čoveka, možemo samo da kažemo razumemo vas. I svi smo zajedno u tome.
Zato smo odlučili da vam predstavimo naš Slow Sleep ritual, koji vam može pomoći da usadite nove dobre životne navike, i obezbedite sebi bolje sutra.
Pegaz Slow & Sleep

Pegaz Slow&Sleep ritual

Uveče, kada legnete, obratite pažnju na disanje. Osetite mekanu posteljinu koja Vas okružuje, prođite rukom, dopustite da Vas mekane teksture pamuka opuste. Obratite pažnju samo na sadašnji trenutak, ne mislite na juče ili na sutra.

Kreirali smo Slow&Sleep predlog dnevne rutine tokom vašeg boravka u našem hotelu u Vrnjačkoj Banji, tako da utonete u san koji će vas lakše pripremiti za povratak u svakodnevicu.

Naša formula za kvalitet sna:
  • 30 min dnevne aktivnosti
  • H2O
  • Uravnoteženi obroci
  • Čitanje
  • Meditacija

Za pomoć oko aktivnosti, obratite se našem timu na recepciji.
Želimo vam lep san i miran dan.

Laku noć.
Hotel Pegaz, Vrnjačka Banja

.
[drawattention]
[mapsvg id="3162"]
Želite da budete u toku sa najnovijim vestima, promocijama i ponudama iz našeg Resort-a?
Prijavite se na naš newsletter.
Pratite nas      
Copyright © Hotel Pegaz Holiday Resort 2024.
Sva prava zadržana.